II semnifică Întreprindere Individuală. PFA înseamnă Persoană Fizică Autorizată. Aceste două forme legale de organizare a activității sunt foarte asemănătoare, însă au unele diferențe care te pot impacta mai mult decât crezi. Ce e mai bine să alegi între II sau PFA? Află din această analiză comparativă ce este mai bine pentru tine!

 

II sau PFA – aspecte comune

Iată aspectele comune ale II și PFA:

  • atât II, cât și PFA sunt înființate de o singură persoană;
  • atât II, cât și PFA au în componența denumirii chiar numele fondatorului (de exemplu, Ion Popescu Întreprindere Individuală sau Ion Popescu Persoană Fizică Autorizată);
  • ambele forme se înființează și se radiază rapid, în 2-3 zile;
  • din punct de vedere fiscal, ambele forme sunt identice și vei plăti taxe și impozite în exact același cuantum, în sistem real sau la normă de venit;
  • poți ține contabilitatea singur, în partidă simplă, la ambele forme, fără a avea neapărat nevoie de un contabil.

Acestea sunt principalele aspecte comune dintre II și PFA. În continuare, să vedem diferențele!

infiintare intreprindere individuala in Timisoara - Corsim

II sau PFA – diferențe

Iată care sunt aspectele importante care deosebesc II de PFA și care te pot impacta economic pe termen lung:

  • poți avea maximum 3 angajați la PFA, în timp ce la II poți avea maximum 8 angajați. Așadar, decizia trebuie luată în funcție de cum crezi că va evolua activitatea ta în 3, 5 sau 10 ani.
  • la PFA poți înregistra maximum 5 coduri CAEN, în timp ce la II poți avea maximum 10 coduri CAEN. La fel, decizia trebuie gândită pe termen lung.
  • în cazul nefericit al decesului proprietarului, PFA-ul se radiază din oficiu, moștenitorii legali neputând prelua nicio parte din activitatea defunctului. În schimb, în cazul unui II, moștenitorii pot prelua printr-o simplă procedură notarială absolut toată activitatea defunctului.infiintare PFA Timisoara - Corsim

În concluzie, ce alegem?

Cei mai mulți viitori antreprenori aleg varianta de PFA. De ce? Pentru că, în general, cine vrea mai multe coduri CAEN și un număr mai mare de angajați, recurge la varianta deschidere de SRL decât la deschiderea unui II. Facilitățile financiare sunt mai bune la SRL. În plus, în România există percepția (bineînțeles eronată) conform căreia SRL-ul și PFA-ul sunt forme de activitate serioase și legitime, în timp ce II-ul și IF-ul sunt mai puțin serioase. Desigur, această preconcepție nu are nicio bază logică. Doar pentru că sunt mai puțin întâlnite în România, nu înseamnă că acestea nu sunt forme de activitate legale și serioase.

Și pentru că tot a venit vorba de IF, să îți dăm câteva detalii și despre această formă de activitate. Aceasta înseamnă Întreprindere Familială. De obicei, membrii fondatori sunt soțul și soția. Pentru a înființa un IF, trebuie minim doi membri fondatori din aceeași familie. Din punct de vedere fiscal, IF are exact același regim cu un PFA sau un II. Este cea mai puțin folosită formă de organizare a activității în România.

Un lucru important de menționat este că un deținător al unui PFA nu poate să fie și titular al unui II.

Înființare PFA sau II în Timișoara

Compania Corsim îți pune la dispoziție servicii de înființări PFA sau II în Timișoara la prețuri prietenoase cu orice buget de antreprenor la început de drum. Îți oferim consultanță gratuită în alegerea celei mai bune forme de activitate pentru tine și ne ocupăm de absolut tot procesul de înființare, până când îți punem actele noii tale firme în mână.

În plus, îți oferim găzduirea sediului social dacă nu ai deja unul și te punem în legătură cu contabili de top din Timișoara. Orice ai nevoie în domeniul business, inclusiv branding și servicii de consultanță în Timișoara, suntem aici pentru tine! Întotdeauna, cu drag!

servicii infiintare firme ieftin inTimisoara

Leave a comment

Inchidere, Modificare, Infiintare Firma, SRL, SRL-D, PFA, II