PFA-ul și SRL-ul sunt cele mai comune două forme de organizare legală a activității în România. De aceea, cea mai des întâlnită întrebare pe care o primim de la clienții noștri este chiar aceasta: ce să îmi deschid, PFA sau SRL? De aceea, noi, echipa Corsim, îți oferim acest articol detaliat, astfel încât să înțelegi care dintre cele două forme este mai avantajoasă pentru tine.

PFA sau SRL?

Atunci când trebuie să îi explicăm unui client diferențele și asemănările dintre un PFA si un SRL, ne pregătim să îi dăm un răspuns stufos. Răspunsul corect nu este simplu: nu putem să îi spunem clientului să deschidă un PFA sau un SRL fără să avem mai multe informații de la el. Cine te sfătuiește într-o direcție sau alta fără să te întrebe detalii, înseamnă că nu se pricepe sau pur și simplu nu îi pasă. Ca să putem da un răspuns corect unui client, avem nevoie de minimum răspunsul la întrebările de mai jos:

 • Vei fi singur în viitoarea firmă sau intenționezi să ai niște asociați?
 • Vei desfășura o singură activitate pe noua firmă sau intenționezi să te extinzi și să desfășori cât mai multe activități?
 • Ai studii sau experiență dovedită în domeniul în care vrei să desfășori activitatea?
 • Crezi că vei angaja și alți oameni să te ajute în activitatea ta? Câți angajați estimezi că vei avea în 2 ani?

ce sa aleg intre PFA si SRL - Corsim

Dacă avem răspunsurile la aceste întrebări, putem deja să conturăm un răspuns:

 • Dacă vei fi singur în firmă, poți avea un PFA sau un SRL. Dacă vei avea asociați (altcineva în afară de soț sau soție), poți avea doar un SRL.
 • Dacă vei desfășura o singură activitate în firmă sau până la maximum 5 activități, poți avea PFA sau SRL. Dacă vei desfășura mai mult de 5 activități, ai nevoie de SRL.
 • Dacă ai studii sau experiență în domeniul în care vei activa, poți avea PFA sau SRL. Dacă nu ai astfel de studii sau experiență, poți avea doar SRL.
 • Dacă estimezi că vei avea între 0 și 3 angajați, poți avea PFA sau SRL. Dacă vei avea peste 3 angajați, poți avea doar SRL.

Așadar, avem un punct de plecare, însă în continuare mai avem nevoie de informații pentru a ne decide. Ce observăm până acum? Observăm că un PFA este același lucru cu un SRL, doar că este mai restrictiv.

PFA sau SRL: taxele pe care le vei plăti la stat

În funcție de ce activitate vei desfășura, putem face o simulare a taxelor la stat pe care le vei plăti pentru PFA și pentru SRL. Putem analiza ce include fiecare taxă și care te avantajează mai mult pe termen lung. În linii mari, legislația spune că:

Taxe la stat pentru PFA

 • Vei plăti impozit pe venitul net (cifră de afaceri minus cheltuieli) de 10%. Acest impozit poate fi achitat în sistem real sau la normă de venit.
 • Dacă venitul net lunar este egal cu sau depășește salariul minim pe economie (2550 lei în acest moment), plătești contribuțiile sociale calculate la salariul minim pe economie (la pensie 25% și la sănătate 10%).
 • Poți scoate banii din firmă oricând, fără să plătești impozit.
 • Contabilitatea este destul de simplă și se depune o singură declarație pe an (declarația unică).

Taxe la stat pentru SRL

 • Plătești impozit pe venit (pe cifra de afaceri) de 1% dacă ai cel puțin un angajat și 3% dacă nu ai niciun angajat.
 • Plătești impozit pe profit (cifră de afaceri minus cheltuieli) de 16% doar când atingi o cifră de afaceri de peste 1.000.000 EUR pe an.
 • Poți fi angajat la tine în firmă (și plătești astfel contribuțiile sociale, de sănătate, etc.), însă acest lucru nu este obligatoriu. Administratorul poate lucra în firmă fără contract de muncă și fără taxele aferente.
 • Nu poți scoate banii (adică profitul obținut) din firmă oricând și oricum, ci doar sub formă de dividente. Scoaterea dividentelor din firmă se impozitează cu 5%.
 • Ai nevoie de un contabil sau o colaborare cu o firmă de contabilitate care să țină evidența veniturilor și cheltuielilor, salariaților, să întocmească și să depună declarațiile fiscale, să îți calculeze impozitele și taxele etc.

Poți face chiar tu o simulare. Să presupunem că vei încasa lunar 10 000 lei și vei lucra singur, fără angajați. Cât vei plăti la stat în cazul PFA-ului și cât în cazul SRL-ului? Dacă nu îți dorești carte de muncă pentru tine, s-ar putea să constați că e mai avantajos un SRL, chiar dacă vei fi doar tu singur în firmă.

ce e mai avantajos srl sau pfa - Corsim TM

PFA sau SRL? Concluzii

Așadar, putem trage următoarele concluzii:

Când este avantajos să înființezi un PFA?

Sfatul nostru este să înființezi un PFA atunci când ai o meserie sau o profesie (traducător, scriitor, coafeză, manichiuristă etc.) și dorești să activezi în domeniul respectiv. Vei lucra singur și tot profitul va fi al tau. Vei avea toate asigurările sociale și vei plăti pentru pensie. Nu te complici cu contabili și contabilitate complexă.

Când este avantajos să înființezi un SRL?

 • Când vrei să construiești o afacere cu angajați sau cu mai multe obiecte de activitate.
 • Când vrei să desfășori o activitate pentru care nu ai pregătire (studii) sau experiență profesională.
 • Când vrei să ai asociați în firmă.

Servicii înființări firme rapid în Timișoara – Corsim

Acum că ai o idee ce ar fi mai avantajos pentru tine, vino la Corsim! Analizăm totul, facem studii de caz și simulări împreună cu tine și decidem împreună ce este mai avantajos în cazul tău! Consultanța financiară este gratuită. Apoi, ne ocupăm noi de tot ce înseamnă înființarea firmei tale rapid, fără nicio bătaie de cap pentru tine.

Corsim – lider pentru servicii de înființări firme în Timișoara!

servicii infiintare firme ieftin inTimisoara

Leave a comment

Inchidere, Modificare, Infiintare Firma, SRL, SRL-D, PFA, II