Merită să ai un IMM în România? Aceasta este întrebarea pe care tot mai mulți români și-o pun. Află din acest articol ce înseamnă IMM și dacă merită să devii antreprenor în România sau nu!
Ce este un IMM?
Așa cum v-am obișnuit, întâi explicăm termenii folosiți, pentru ca vouă să vă fie cât mai ușor să înțelegeți limbajul acesta administrativ. Așadar, IMM vine de la „Întreprinderi Mici și Mijlocii”. Cu alte cuvinte, un IMM este o firmă mică sau medie, fiind excluse de aici marile corporații.
Ai un magazin online? Atunci ai un IMM. Ai un coafor, o cofetărie, un restaurant sau un bar? Ești proprietar de IMM. Ești norocosul deținător al unui lanț internațional de benzinării și rafinării? Nu ai un IMM.
Acum că știm ce înseamnă acest acronim, urmează să analizăm dacă merită să ai un IMM în România sau nu.
Merită să ai un IMM în România?
Atunci când vorbim despre antreprenoriat, lucrurile nu sunt în alb și negru. Nu putem să îți răspundem cu DA sau cu NU. De ce? Pentru că antreprenoriatul în România și oriunde în lume depinde de foarte mulți factori. Cei mai importanți sunt:
- viziunea celui care pune bazele afacerii,
- angajații care contribuie la succesul firmei,
- infrastructura oferită de autorități,
- sprijinul autorităților,
- volumul de taxe legal datorate,
- ecosistemul economic și financiar al țării și al regiunii respective.
Așadar, te vom ajuta cu o analiză axată pe acești factori, astfel încât să vedem dacă merită să ai un IMM în România sau nu.
Factorii succesului unui IMM în România
Așa cum am arătat mai sus, un IMM nu funcționează singur și de la sine într-un glob de sticlă. O firmă are nevoie de oameni, de infrastructură și de protecția statului pentru a funcționa și a produce salarii, taxe și profit. Găsești acești factori pentru succes în România? Să analizăm!
În ceea ce privește antreprenorii cu viziune, putem afirma fără riscul de a greși că România are minți strălucite. Vom da în acest articol doar exemplul lui Daniel Dineș, fondatorul unei mari companii de IT în Statele Unite. Totuși, micii antreprenori români cu viziune și poftă de muncă și inovație sunt, probabil, de ordinul zecilor de mii.
Apoi, trebuie să discutăm despre factorul uman din ipostaza de angajator. Ce angajați vei avea? Vei avea cu cine să lucrezi dacă îți deschizi un IMM în România? Ei bine, aici lucrurile sunt puțin mai tulburi. În ultimii ani, forța de muncă a scăzut în România, atât cea calificată, cât și cea necalificată. Pe cine vei angaja tu când îți vei deschide propria firmă? Vei alege pe cei mai buni angajați dintre cei disponibili și va trebui să oferi salarii concurente cu cele din Vest pentru a-ți păstra angajații. În toată țara, au început să fie angajați asiatici pentru a suplini forța de muncă românească. Ar putea fi o idee bună și pentru viitorul tău business.
Vorbind despre infrastructura și sprijinul oferite de autorități, cel mai potrivit răspuns ar fi: depinde în ce zonă a țării dorești să îți deschizi firma. Zona Bucureștiului este puternic susținută în domeniul antreprenorial, precum și hub-ul Cluj-Timișoara. În aceste zone sunt concentrate fondurile, investițiile și… kilometrii de autostradă. Să nu uităm că Moldova nu are niciun km de autostradă, iar sprijinul antreprenorial este cam la același nivel. Dobrogea, Oltenia, Maramureș? Depinde de tipul afacerii pe care vrei să o înființezi. O afacere mică, locală, merge oriunde, însă dacă ai în plan un mare magazin sau depozit ce necesită aprovizionare și logistică, trebuie să iei în calcul acești factori.
Taxele datorate de un IMM în România
În calitate de consultanți fiscali în Timișoara, am ajuns la subiectul nostru preferat. Sunt mari taxele unei firme în România? Este situația așa neagră cum consideră românii? Aici răspunsul este unul singur: NU! De fapt, România este una dintre țările cu cele mai mici taxe și impozite din Europa. Nu întâmplător marile corporații își deschid aici sedii, nu?
Ei bine, să vă dăm câteva cifre:
- impozitul IMM pe profit este de 1% la un rulaj de până la 500.000 Euro pe an! Unu la sută! Atât! Dacă nu ai niciun angajat, devine 3%. Tot puțin!
- impozitul pe dividende este de 5%,
- impozitul pe profit este de 16% DOAR în cazul în care depășești suma de 500.000 Euro rulaj pe an. Noi îți dorim să o depășești! 🙂
Așadar, să luăm un exemplu concret: ai o firmă care rulează sub 500.000 Euro pe an cu minim un angajat. Tot ce vei avea de plătit la capitolul taxe și impozite va fi 1% + 5% dividende. Dacă lucrezi singur în firmă ca administrator și nu ai niciun angajat, impozitele vor fi 3% + 5%. Atât! România este un adevărat paradis fiscal.
În cazul în care ai salariați, vor exista, desigur, taxe pe salariu. Acestea sunt consistente, însă ele sunt în grija salariatului, conform noii legislații.
Merită să ai un IMM în România din punctul de vedere al taxelor și impozitelor? DA, cu siguranță!
Ecosistemul business din România
În ceea ce privește contextul mediului de afaceri din România, situația ta depinde, iarăși, de zona geografică în care te afli. Tendința generală a românilor este de a nu comunica între ei și a nu se uni. Fiecare își vede de mica lui afacere, neluând în calcul faptul că, unind mai multe afaceri mici, ar obține o cotă de piață mult mai bună împreună. Totuși, în marile hub-uri (București, Cluj, Timișoara), antreprenorii au început să organizeze întâlniri de lucru tematice. Încet-încet, ecosistemul business va evolua și în România. Cheia stă în stabilitatea economică și financiară oferită de stat prin legislație coerentă. Ne dorim să ajungem la un punct de echilibru în acest domeniu.
În concluzie, merită să deschizi un IMM în România? Cu bune și cu rele, când tragi linie, noi considerăm că DA. Oricine vrea un business în România, îl poate face, atât timp cât este dispus să investească muncă, pasiune și viziune. Nu uita, succesul se construiește pas cu pas. Nu te aștepta la profituri uriașe din prima lună, însă, dacă te dedici business-ului tău, poți ajunge un antreprenor de succes în scurt timp.
Noi, echipa Corsim, te ajutăm oricând cu consultanță financiară gratuită în Timișoara, cu servicii de contabilitate premium și orice alte servicii care îți vor ajuta firma să evolueze!