Despre insolvență am oferit explicații pe larg în acest articol. Te invităm să îl citești. Astăzi îți vom oferi detalii despre situațiile în care poate răspunde administratorul cu averea personală în cadrul unui proces de insolvență. Citește în continuare!

 

Când răspunde administratorul cu averea personală în cazul insolvenței?

În primul rând, noi invităm la calm toți clienții care ne solicită serviciile în caz de insolvență a firmei lor. Sunt rare cazurile în care administratorul unei firme aflate în insolvență să fie sancționat drastic. În orice caz, echipa noastra de contabili și experti financiari sunt aliații tăi de bază și îți protejează interesele 100% pe durata întregului proces de insolvență.

În al doilea rând, îți oferim mai jos detalii despre situațiile în care administratorul unei firme aflate în insolvență riscă să răspundă cu averea patrimonială.

Legea care guvernează această situație este Legea 85/2014, articolul 169 paragraful 1. Textul legii precizează că:

La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, judecătorul sindic poate dispune ca o parte sau întregul pasiv al debitorului persoană juridică ajuns în stare de insolvență, fără să depășească prejudiciul aflat în legătură de cauzalitate cu fapta respectivă, să fie suportată de membrii organelor de conducere și/sau supraveghere din cadrul societății, precum și orice alte persoane care au contribuit la starea de insolvență a debitorului, prin una dintre următoarele fapte.

În continuare, legea ne arată care sunt situațiile care pot atrage răspunderea administratorului cu averea personală. Le explicăm pe înțelesul tuturor în continuare!

 

sfaturi insolventa firma - Corsim

Situații în care poate răspunde administratorul cu averea personală

Administratorul poate răspunde cu averea personală în cazul falimentului în următoarele situații:

 • a folosit bunurile sau creditele luate pe firmă în folosul propriu al său sau al altei persoane,
 • a desfășurat activități de producție, comerț sau prestări de servicii în folos propriu, sub acoperirea firmei și cu mijloacele acesteia,
 • firma nu a mai făcut plățile datorate furnizorilor la inițiativa administratorului sau administratorilor care au condus activitatea într-o direcție voit contrară intereselor firmei,
 • contabilitatea nu a fost ținută conform legii sau a fost ținută în mod fictiv, iar documentele din contabilitate nu există, au dispărut sau nu au fost predate lichidatorului,
 • activele firmei au fost deturnate sau ascunse ori pasivul firmei a fost crescut în mod fictiv,
 • a procurat fonduri pentru firmă în moduri ilicite sau nepotrivite cu scopul de a întârzia intrarea în insolvență,
 • un anumit creditor sau o lista de creditori au fost plătiți preferențial cu o lună înainte de intrarea în insolvență, în detrimentul celorlalți creditori,
 • a comis cu intenție orice altă faptă care a condus la insolvența firmei.

Ai nevoie de asistență pentru a evita răspunderea cu patrimoniul propriu în caz de insolvență? Experții noștri sunt aici să te ajute. Suntem aliații tăi de bază!

 

servicii infiintare firme ieftin inTimisoara

Răspunderea cu patrimoniul personal în caz de insolvență

Răspunderea cu patrimoniul personal în caz de insolvență este condiționată, bineînțeles, de existența unui prejudiciu și a unei fapte demonstrabile din categoria celor de mai sus. De asemenea, trebuie demonstrată în instanță legătura de cauzalitate între fapta săvârșită și intrarea companiei în insolvență, precum și vinovăția certă a persoanei sau persoanelor vizate.

În cazul în care toate aceste fapte sunt demonstrate și se ajunge în situația în care administratorul răspunde cu averea personală prin decizia judecătorului, executarea silită se desfășoară sub conducerea executorului judecătoresc. Sumele recuperate vor intra în contul firmei debitoare, urmând să fie direcționate spre creditori, pentru recuperarea creanțelor.

Dacă sunt identificate mai multe persoane vinovate pentru intrarea firmei în insolvență, atunci acestea vor răspunde în solidar cu averea personală.

Termenul de prescripție a faptei este de 3 ani. Cererea pentru răspunderea patrimonială a administratorului sau administratorilor poate fi depusă de către:

 • administratorul sau lichidatorul judiciar,
 • președintele comitetului creditorilor,
 • creditorul desemnat de către adunarea creditorilor,
 • un creditor care deține cel putin 30% din totalul creanțelor de la masa credală.

Acestea sunt cele mai importante lucruri utile de știut în cazul insolvenței. În concluzie, poate răspunde administratorul cu averea personală? Da, în anumite condiții. Suntem aici dacă mai ai nevoie și de alte informații sau consultanță specializată pe problema ta!

 

 

Leave a comment

Inchidere, Modificare, Infiintare Firma, SRL, SRL-D, PFA, II