Înregistrarea unui PFA (Persoană Fizică Autorizată) este o procedură destul de simplă. Totuși, dacă ai contact pentru prima dată cu acest tip de formalități, terminologia folosită poate să ți se pară foarte complicată. De aceea, îți oferim în acest articol informații detaliate și explicate despre cum se înființează un PFA, lista de acte necesare pentru înființarea unui PFA, precum și câteva sfaturi și recomandări utile, explicate pe înțelesul tuturor.

Ce este un PFA?

Înființarea unui PFA îți permite să prestezi în mod autorizat orice activitate permisă de lege. Un PFA te ajută să lucrezi legal și să plătești taxele și contribuțiile aferente, fără a fi angajat al unei firme. Vei fi propriul tău angajat. Poți lucra singur sau poți angaja cu contract individual de muncă maximum 3 persoane. Așadar, aceasta este o formă de organizare a muncii foarte flexibilă, ideală pentru cei care lucrează independent, freelanceri, liber-profesioniști, artiști etc.

Un alt avantaj al deschiderii unui PFA îl reprezintă contabilitatea ținută în partidă simplă. Acest lucru înseamnă că nu este nevoie să angajezi un contabil sau să închei un contract de colaborare cu o firmă de contabilitate. Cunoștințele necesare pentru a ține contabilitatea unui PFA sunt minime, astfel încât, dacă te documentezi, poți să o faci chiar tu.

Ca Persoană Fizică Autorizată, poți avea maximum 5 coduri CAEN. Un cod CAEN reprezintă o activitate economică pe care o poți întreprinde. Sunt și câteva coduri CAEN pentru care nu se poate lucra pe PFA. Acestea sunt:

  • 4910 – Transport călători pe calea ferată,
  • 8553 – Școală de conducere,
  • 2020 – Fabricarea unor produse agrochimice,
  • 4675 – Comerț cu produse chimice,
  • 8010 – Bodyguard,
  • 5229 – Alte activități anexe transporturilor,
  • 6621 – Activități de evaluare a pagubelor,
  • 6622 – Activități de brokeraj,
  • 6629 – Asigurări și fonduri de pensii,
  • 2051 – Fabricarea explozivelor,
  • 6430 – Fonduri mutuale,
  • 6499 – Alte intermedieri financiare n.c.a.

Dacă nu intenționezi să desfășori activitățile de mai sus, atunci un PFA este soluția potrivită pentru tine.

cine poate sa isi deschida un PFA - firme.tm.ro

Acte necesare pentru înființarea unui PFA

Așadar, ce acte sunt necesare pentru înființarea unui PFA? Iată lista completă conform legislației în vigoare:

  • Cererea de verificare disponibilitate şi rezervare firmă (original),
  • Cererea de înregistrare, original,
  • Anexa 1 privind înregistrarea fiscală,
  • Declaraţia-tip pe propria răspundere care să ateste că nu desfăşoară activitate la sediul profesional, sedii secundare sau în afara acestora sau care să ateste  îndeplinirea condiţiilor legale de funcţionare prevăzute de legislaţia specială din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii,
  • Dovada verificării disponibilităţii şi rezervării denumirii firmei și, după caz, a emblemei, în original,
  • Actul de identitate al titularului PFA (în copie certificată olograf de către titular privind conformitatea cu originalul),
  • Declarație pe propria răspundere privind îndeplinirea condițiilor legale pentru desfășurarea activităților ca persoană fizică autorizată (formă olografă, original),
  • Dovada care atestă dreptul de folosință asupra sediului profesional și, dacă este cazul, înscrisul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de punct de lucru (actul de proprietate al apartamentului daca vei desfasura activitatea acasa sau contract de inchiriere/comodat daca vei desfasura activitatea in alt sediu),
  • Specimenul de semnătură, certificat în condiţiile legii de către directorul ORCT sau de către înlocuitorul acestuia ori legalizat de notarul public, în original, sau, după caz, împuternicirea avocaţială care conţine semnătura persoanei fizice care se autorizează.

Acestea sunt documentele necesare pentru înființarea unui PFA standard. Toate aceste documente pot fi descărcate de pe site-ul ONRC. Dacă le depui completate corect și complet, nu vei întâmpina nicio problemă la depunerea dosarului.

Totuși, dacă un document lipsește sau nu este completat corect, dosarul tău va fi refuzat sau amânat. Știm, acesta este coșmarul oricărei persoane care trebuie să lucreze cu instituțiile statului: refuzul și amânarea soluționării nevoii sale. Va dura mai mult până vei putea începe să lucrezi legal și vei pierde o grămadă de timp și nervi. De aceea, îți recomandăm să citești cu atenție instrucțiunile de pe site-ul oficial ONRC.

dosar deschidere PFA

Cum înființezi un PFA în Timișoara?

Având la îndemână formularele completate și informațiile de pe site-ul ONRC, poți depune dosarul pentru PFA personal la sediul Registrului Comerțului de care aparții. În unele localități, este posibilă depunerea dosarului online.

Totuși, dacă vrei să scapi de toată bătaia de cap, de nervi, drumuri și timp pierdut, dacă vrei să ai PFA-ul rapid pentru a începe să lucrezi fără întârziere, poți apela la noi. Oferim servicii profesionale de înființare PFA în Timișoara. Ne ocupăm de absolut totul pentru tine: completarea formularelor și depunerea dosarului, ridicarea actelor de la Registrul Comerțului, înregistrarea noului PFA la Finanțe. Costul este minim, însă beneficiile pentru tine sunt de neprețuit!

infiintare PFA Timisoara

Echipa noastră îți stă la dispoziție oricând cu servicii pentru firme în Timișoara!

Leave a comment

Inchidere, Modificare, Infiintare Firma, SRL, SRL-D, PFA, II